piątek, 4 listopada 2016

Jedzenie dla włosów: proste przepisy na dania z wędzonym łososiem


Dawno już nie było na moim blogu wpisu z tej serii – mimo że gotuję dość często, po przeprowadzce nie zawsze pamiętam o tym, aby robić zdjęcia, a i miejsca i czasu mam teraz na to mniej niż dawniej. Bez zbędnego marudzenia zapraszam Was jednak dziś na krótką podróż kulinarną z łososiem w roli głównej. Muszę przyznać, że te najpyszniejsze jadłam niedawno w Norwegii, kupowane w Polskich sklepach też jednak bywają niezwykle smaczne. I chociaż bardzo lubię zwykłego, pieczonego łososia w płacie, od czasu do czasu pozwalam sobie też na tego wędzonego, którego dodaję do różnych potraw. Tym razem pokażę Wam trzy z nich.

A co ma łosoś do włosów? Bardzo wiele. Tak naprawdę ryba ta jest jednym z najczęściej polecanych do jedzenia produktów, które wpływają na wygląd włosów. Aby były zdrowe i mocne, potrzebne są nam między innymi zawarte w łososiu witamina D, B12 oraz proteiny, a także kwasy omega-3 (nasz organizm ich sam nie wytwarza), które wpływają na stan skóry głowy (bez nich będzie ona sucha, a włosy matowe i nieładne). Jedzenie łososia przyspiesza też porost włosów.

Przyznaję – gdy jem łososia, nie myślę o tym jak wpływa na włosy, tylko o jego pysznym smaku! I o to chyba chodzi :)

Wędzony łosoś z serkiem


Danie proste i szybkie w przygotowaniu – ja zazwyczaj robię je na kolację. Taki posiłek to świetne źródło białka!

Potrzebujemy:
  • płat wędzonego łososia,
  • serek wiejski,
  • serek mascarpone lub śmietankowy (mój ulubiony to firmy Piątnica),
  • ulubiona zielenina: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki,
  • przyprawy.

Łososia wyjmujemy z opakowania i kroimy w podłużne kawałki. Jeśli łosoś się rwie, staramy się na talerzu ułożyć go w miarę jednolity plaster. Serek wiejski odcedzamy, żeby nie był wodnisty i mieszamy z mascarpone lub serkiem śmietankowym w proporcjach 1:1 lub 2:1. Dodajemy poszatkowaną drobno zieleninę i przyprawy. Tak przygotowany farsz układamy na kawałkach łososia i zawijamy w ruloniki. Na górze możemy je posypać sezamem.

Gryczane naleśniki z łososiem


To propozycja idealna na wynos – zamiast nudnej kanapki do pracy lub szkoły. Danie jest proste i co ważne – zdrowe, a jeśli dobrze odsączymy mokre składniki, nada się także do jedzenia na kolejny dzień.

Potrzebujemy:
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 30 g oleju lub masła,
  • szczypta soli,
  • rukola,
  • mozzarella,
  • wędzony łosoś.

Wodę mleko, mąkę, sól i jajka mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Po dodaniu oleju lub masła znów ugniatamy lub miksujemy. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy (już bez tłuszczu). Na naleśnik kładziemy garść rukoli, kilka kawałków mozzarelli i łososia. Przykrywamy drugim naleśnikiem i kroimy w trójkąty jak pizzę.

Makaron z wędzonym łososiem


To danie – za sprawą śmietanki – gości na moim stole dość rzadko, ale uważam, że jest równie smaczne i łatwe do zrobienia, jak dwa pozostałe. Spodoba się szczególnie osobom, które lubią potrawy o delikatnym, słodkawym smaku.

Potrzebujemy:
  • makaron,
  • płat wędzonego łososia,
  • pół szklanki śmietanki 36%,
  • ząbek czosnku,
  • zielenina: szczypior lub pietruszka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól i pieprz.

Makaron gotujemy al dente. Mleko ze śmietanką i czosnkiem gotujemy kilka minut do czasu aż zgęstnieją. Dodajemy do nich pokrojonego w kawałki łososia i przyprawy. Na końcu wrzucamy makaron i zieleninę, mieszamy.

Proste, prawda? A jakie są Wasze propozycje na dania z łososiem?


Inne wpisy:

4 komentarze :

  1. Super przepisy, jutro wypróbuję! ;)
    Pozdrawiam ♥ #Smile
    Nasz blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię te Twoje wpisy jedzeniowe. Do dziś robię ciasteczka bananowo-owsiane.
    Nie przepadam za łososiem i jem go głównie z rozsądku, ale przepis drugi i trzeci wyglądają bardzo zachęcająco. Zwłaszcza naleśnik gryczany.
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Te gryczane naleśniki mnie zaciekawiły :) chętnie przygotuję takie danie ;) tym bardziej, że uwielbiam gotować ;)

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu: