niedziela, 26 lipca 2015

Jedzenie dla włosów: przepisy na zdrowe i smaczne pasty


Bardzo lubię gotować, ale nie zawsze mam na to czas – w swojej kuchni zwykle szukam więc szybkich, ale zdrowych rozwiązań. Cykl „Jedzenie dla włosów” na blogu stworzyłam po to, by połączyć dwie pasje: gotowanie i pielęgnację włosów, bo – wbrew pozorom – to drugie jest mocno związane z pierwszym. Niestety, włosy i paznokcie – jako te elementy ciała, które nie mają kluczowego znaczenia dla naszego zdrowia – otrzymują substancje odżywcze na samym końcu, gdy nie brakuje ich w innych częściach organizmu. Jeśli odżywiamy się zdrowo, włosy mają szansę rosnąć mocne i gęste. Brak witamin i minerałów w diecie skutkuje ich osłabieniem i wypadaniem.  

Nie chcę Wam mydlić oczu, że codziennie odżywiam się zdrowo i nie sięgam po bezwartościowe przekąski – zdarza się, że tak robię, ale mimo wszystko staram się jak najczęściej przyrządzać wszystko sama na bazie zdrowych produktów.

Na początek chciałabym Wam pokazać 6 moich ulubionych, niezwykle prostych w przygotowaniu (często dwuskładnikowych!), a jednocześnie zdrowych past do smarowania kanapek. Są idealne do śniadania i kolacji, mogą przeleżeć kilka dni w lodówce, a ich przyrządzenie nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności kulinarnych. I, co ważne, łatwo je transportować – mogą stanowić świetną przekąskę w pracy lub szkole.

Pasty świetnie smakują też z domowymi plackami tortilla, na które przepis podaję na dole wpisu.

Na końcu każdego przepisu napisałam też, dlaczego warto przygotowywać i jeść daną pastę z punktu widzenia zdrowia włosów.

Pasta z makreli


Potrzebujemy:
  • 1 średniej wielkości wędzona makrela (lub inna ryba),
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub serek granulowany,
  • sól i pieprz.

Makrelę dzielimy palcami na małe cząstki, wyjmujemy ości i przekładamy do miseczki. Dodajemy koncentrat lub serek, przyprawy i mieszamy. Czy może być coś prostszego? 

Dlaczego warto? Ryby są świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. poprawiają kondycję włosów.

Pasta z fasoli


Potrzebujemy:
  • szklankę fasoli,
  • pomidory bez skóry (mogą być z kartoniku),
  • przyprawy i zioła do smaku.

Fasolę myjemy i namaczamy dzień wcześniej, a następnie gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z pomidorami, dodajemy zioła i przyprawy. Pasta świetnie smakuje na przykład z bazylią lub tymiankiem.

Dlaczego warto? Fasola, jako roślina strączkowa, dostarcza włosom białka, a więc przyczynia się do ich wzmacniania. Jest też bogata w fosfor, wapń i potas oraz witaminę B, której nawet niewielkie braki w pierwszej kolejności „odbijają się” właśnie na włosach i paznokciach.

Pasta z ciecierzycy


Potrzebujemy:
  • szklankę (czerwonej) ciecierzycy,
  • łyżeczkę oliwy,
  • pół cebuli,
  • pomidory bez skóry (mogą być z kartoniku),
  • przyprawy i zioła do smaku.

Ciecierzycę myjemy i namaczamy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, myjemy i szatkujemy. Wszystkie składniki blendujemy. 

Dlaczego warto? Chociażby dla białka – 100 gramów ciecierzycy dostarcza go około 90 gramów, w dodatku jest to białko bogate w takie aminokwasy, których brakuje na przykład w produktach zbożowych. Ciecierzyca zawiera też sporo potasu i żelaza.

Pasta z łososia i awokado


Potrzebujemy:
  • dzwonek lub filet z łososia,
  • dojrzałe awokado,
  • przyprawy i zioła do smaku.

Łososia pieczemy. Awokado myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne cząstki. Wystudzonego łososia dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i łączymy z awokado – widelcem lub blenderem. Dodajemy ulubione przyprawy i zioła.

Dlaczego warto? Mięso łososia to źródło cynku, selenu, jodu, potasu, witaminy A, D, E i z grupy B, a także kwasów omega-3 i omega-6. Prawdziwe bogactwo dla włosów!

Pasta jajeczna


Potrzebujemy:
  • 2 jajka,
  • odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez lub jogurt oraz drobno posiekany szczypiorek. Pasta świetnie smakuje z oliwkami i kiełkami. 

Dlaczego warto? Jajka są jedynym produktem spożywczym, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzi organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które jednocześnie są dla niego niezbędne. Jajka to więc przede wszystkim źródło protein, a także lecytyny i tak ważnych dla włosów witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.

Humus


Potrzebujemy:
  • natka pietruszki,
  • czosnek,
  • kumin (kmin rzymski),
  • odrobina soli,
  • łyżka oleju,
  • sezam,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
  • oliwa,
  • papryczka chili,
  • ciecierzyca.

Ciecierzycę myjemy i namaczamy dzień wcześniej, a następnie gotujemy do miękkości. Sezam podsmażamy na suchej patelni – gdy się zarumieni, dolewamy odrobinę oleju i mieszamy (w ten sposób powstaje nam pasta Tahini). Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę (proporcje zawsze dobieram „na oko” – proponuję zwyczajnie dobrać je według gustu). Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody.

Dlaczego warto? Ciecierzyca to świetne źródło białka, papryczka chili wspomaga krążenie (które włosom także jest potrzebne, bo dzięki niemu są zaopatrywane w składniki odżywcze), sezam zawiera wiele witamin i minerałów, np. A, z grupy B, E, cynk, fosfor, magnez, żelazo, wapń i potas, a natka pietruszki działa na organizm odtruwająco, regeneruje włosowate naczynia krwionośne, a jej łyżeczka dziennie zaspokaja niemal wszystkie witaminowe potrzeby organizmu. 

Placki tortilla – do past zamiast chleba


Tradycyjne placki tortilla są pyszne i łatwe do zrobienia. W odróżnieniu od kupnych kosztują grosze (dosłownie!), a na ich przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.

Poniższy przepis jest podstawowym, bazowym przepisem, który można urozmaicać (na przykład mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą lub razową, które zawierają więcej błonnika).

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki soli.

Wszystkie składniki zagniatamy w misce – z tych proporcji powinno nam po chwili uformować się sprężyste ciasto. Dla lepszego efektu odstawiamy je na kilkanaście minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozdzielamy ciasto na 8 części, każdą z nich zagniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i smażymy na suchej patelni do lekkiego zarumieniania. Placki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i zimno. 

Robicie czasem pasty? Chętnie poznam Wasze przepisy!

Polecam też:

21 komentarzy :

  1. Zgłodniałam natychmiastowo. Wszystko wygląda smakowicie. Ja jednak jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wpis. Chętnie wypróbuję Twoje pasty, zwłaszcza tę z fasolki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysły a do tego bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim ulubionym składnikiem past jest twarożek. W wersji z makrelą albo w stylu tartare borowikowego z suszonymi zmielonymi grzybami. Nie wiem czy są tak super wartościowe, ale smaczne z całą pewnością.
    *kuchniauczarownicy.blogspot.com/2013/03/pasta-z-wedzonej-makreli-i-twarogu.html
    *kuchniauczarownicy.blogspot.com/2013/01/serek-w-stylu-tartare-borowikowy-pasta.html

    Żadnej pasty z Twoich przepisów jeszcze nie próbowałam, ale z pewnością przygotuję :) Narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z makreli i twarogu opisałam we wpisie, tego drugiego natomiast nie znałam :)

      Usuń
  5. Jakie smakołyki.. uwielbiam pasty, muszę przetestować twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro wypróbuję przepis na tortille:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na pierwszy raz to super :) Faktycznie są smaczne, chciałam spróbować jakie będą zimne, ale nie zdążyłam, bo mi je zjedli ;p ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam pasty:) robię podobne, choć z modyfikacjami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezepis na tortille koniecznie wyprobuje :) Rowniez uwielbiam pichcic i polecam paste z tunczyka z majonezem, sola i pieprzem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo nie próbowałam, zrobię! Tuńczyk z puszki? W oleju czy zwykły?

      Usuń
  9. Super przepisy, muszę spróbować zwłaszcza tego na placki tortilli. Ciągle kupuję te gotowe a one kosztują. Nie wiedziałam, że są robione z takiej mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te gotowe są dużo mniej smaczne, drogie i mają niezdrowe składy, więc tym bardziej polecam takie domowe :)

      Usuń
  10. Bardzo inspirujący post :) uwielbiam pastę z ciecierzycy :D muszę koniecznie wypróbować inne. Fajnie że podałaś przepis na plecek tortille bo zazwyczaj kupuje gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne są te propozycje';))

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu: