piątek, 20 listopada 2015

Jedzenie dla włosów: przepisy na zdrowe i łatwe dania z warzywami


Nie ma zdrowszych dań od tych, które bazują na warzywach. Jedzenie takich posiłków wiąże się z korzyściami dla całego organizmu – w tym dla włosów, które (podobnie jak paznokcie) pobierają odżywcze substancje na samym końcu, gdy nie brakuje ich w pozostałych częściach ciała. To dlatego, gdy chcemy, by rosły długie i lśniące, zdrowe odżywianie powinno wejść nam w nawyk, a nie tylko bywać okazjonalnym zrywem.

W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowo pysznymi i kolorowymi przepisami na dania z warzyw. Tylko jedno z nich zawiera mięso, wszystkie zaś są naprawdę zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mogą też stanowić bazę do kulinarnych eksperymentów – czasem wystarczy zamienić kilka składników lub dodać jakiś ulubiony element, aby wyczarować idealny dla siebie posiłek!

Fasolka z cebulką i pomidorami


Bardzo lubię to danie, ponieważ świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, jest dobrą przekąską do pracy (lub szkoły), a jego przygotowanie zajmuje co najwyżej pół godziny, z czego większość czasu zajmuje gotowanie fasoli :)

Potrzebujemy:
  • 1-2 szklanki dowolnego rodzaju fasoli,
  • cebulę,
  • pomidory (świeże lub z kartonika),
  • natkę pietruszki,
  • oliwę,
  • sól, pieprz, ulubione zioła.

Fasolę (po namoczeniu) gotujemy na półtwardo i odcedzamy. Cebulę kroimy w cienkie paski lub w kostkę i smażymy na oliwie. Natkę szatkujemy. Pomidory – jeśli są świeże - zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.

Dlaczego warto? Fasola to źródło roślinnego białka – trzecim po soi i grochu. Stanowi też dobre źródło ważnych m.in. dla włosów witamin z grupy B, żelaza, które wpływa na prawidłową budowę włosów, bez niego stają się one łamliwe, kruche, skłonne do wypadania, a także cynku, który wzmacnia włosy i wpływa na ich kondycję.

Faszerowana papryka


To danie, chociaż wygląda niepozornie, zawiera w sobie zarówno białko, jak i węglowodany oraz odrobinę cennych tłuszczy. Ja przygotowuję je w podłużnych papryczkach, chociaż można zamiast nich użyć zwykłych lub wykorzystać do tego pomidory. Podobnie z ryżem – nada się prawie każda jego odmiana, ale ja najbardziej lubię basmati i zawsze to właśnie ten jego rodzaj wybieram do gotowania.

Potrzebujemy:
  • szklankę ryżu basmati,
  • pomidory (świeże lub z kartonika),
  • mielonego indyka,
  • 2-3 papryki,
  • cebulę,
  • kawałek pleśniowego sera,
  • natkę pietruszki,
  • oliwę,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy,
  • ser typu parmezan do posypania.

Na początku myjemy papryki i przekrajamy je wzdłuż, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika na 20 minut, by zmiękły. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso. Ryż gotujemy al dente. W misce mieszamy cebulę z mięsem, ugotowanym ryżem, pomidorami (jeśli są świeże, obieramy je ze skórki), natką, przyprawami i serem pleśniowym. Wyjmujemy papryki z piekarnika, wypełniamy je przygotowanym farszem i pieczemy około 10 minut w tej samej co poprzednio temperaturze. Na końcu posypujemy danie startym parmezanem lub innym podobnym serem.

Dlaczego warto? W tym daniu łatwo jest przemycić pełnowartościowe białko w postaci mięsa indyczego – jeśli nie lubimy jego smaku, można go łatwo "zakamuflować" pozostałymi dodatkami (a wiadomo, włosy bez białka ani rusz). Papryka to źródło witamin (np. A, B6, i E) i minerałów (np. cynk, miedź, żelazo i wapń), a także błonnika.

Makaron ze szpinakiem i fetą


Dania z makaronem mogłabym jeść kilka razy w tygodniu – najbardziej podoba mi się w nich to, że możemy przygotować je na wiele różnych sposobów, z rozmaitymi składnikami, a często nawet z resztek zalegających w lodówce. Makaron ze szpinakiem i fetą to jedno z moich ulubionych dań na szybko, gdy chcę zjeść coś zdrowego i smacznego, ale nie mam czasu na długie gotowanie.

Potrzebujemy:
  • porcję makaronu,
  • szpinak (ja do tego dania używam mrożonego),
  • opakowanie sera feta,
  • oliwę,
  • pieprz.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu na al dente. Odcedzamy. Szpinak podsmażamy lekko na oliwie, aby się rozdrobnił. Fetę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z makaronem.

Dlaczego warto? Chociażby ze względu na szpinak – zawiera on witaminę C, która wzmacnia włosy i stymuluje przepływ krwi (zwiększa dopływ składników odżywczych do cebulek włosów), witaminę E, która wpływa m.in. na połysk włosów i hamuje ich wypadanie, witaminę H, która zapobiega siwieniu i łysieniu, a także żelazo, bez którego włosy stają się łamliwe, kruche i skłonne do wypadania.

Pieczona dynia


Od czasu do czasu „odkrywam” jakieś danie lub produkt, które wyjątkowo mi smakuje, i jem je do znudzenia. Ostatnio na tej zasadzie sięgam po pieczoną dynię, która stanowi dla mnie większość jesiennych kolacji – nie tylko pysznych i na ciepło, ale też zdrowych i banalnie prostych w przygotowaniu. Cała trudność polega na obraniu i pokrojeniu dyni (wymaga to sporej dawki siły!) – ja zwykle korzystam z całych, ale można kupić też oczywiście już pokrojone, na tackach.

Potrzebujemy:
  • kawałek dyni,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwę – może być smakowa,
  • ulubione zioła (ja korzystam najczęściej z: majeranku, oregano, lubczyku i/lub tymianku),
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub koperek.

Dynię myjemy, obieramy i kroimy w cząstki o średnicy kilku centymetrów. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą (odrobinę, wystarczy pół łyżeczki), posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Czosnek obieramy, myjemy i wyciskamy do naczynia z dynią. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C aż dynia lekko zmięknie (ja lubię, jak jest lekko twardawa, a nie rozpadająca się). Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką lub koperkiem.

Dlaczego warto? Dynia zawiera wiele witamin (m.in. A, B, C, E i PP) oraz minerałów (m.in. potas, wapń i fosfor) – każde z nich jest nieocenione dla zdrowia włosów.

>> Dyniowa maska na włosy

Pomidory faszerowane twarogiem


To danie na zimno, dobrze sprawdza się więc jako przekąska do pracy – u mnie stanowi często pyszne drugie śniadanie. Zamiast pomidorów możemy też wykorzystać na przykład paprykę. 

Potrzebujemy:
  • kilka pomidorów,
  • biały ser,
  • mleko,
  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki.

Pomidory myjemy, odkrajamy skórkę u góry i wydrążamy (środek pomidorów możemy użyć np. do jakiegoś sosu). Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy odrobinę mleka, aby nie był suchy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do sera. Dodajemy umyty i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz umieszczamy w środku każdego pomidora (należy go dosyć mocno ubić łyżką, żeby dobrze wypełnił wnętrze każdego z nich). Na górze możemy każdy pomidor udekorować natką pietruszki.

Dlaczego warto? Biały ser jest świetnym źródłem białka, a pomidory – witaminy A, która wzmacnia włosy (bez niej stają się suche i łamliwe), a także H, która zapobiega siwieniu i łysieniu. Szczypiorek przeciwdziała wypadaniu włosów dzięki zawartości krzemu. W mleku zaś „pływają” m.in. witaminy: (wspomniana już wcześniej) A  i z grupy B (wpływają na porost), a także siarka, która wzmacnia włosy.

Szparagi z papryką


Szparagi, podobnie jak bób, są dla mnie pyszną i zdrową sezonową przekąską, którą można przygotować w naprawdę krótkim czasie. Zdecydowanie bardziej wolę te zielone (są delikatniejsze w smaku i zdrowsze, ponieważ nie trzeba ich obierać, a pod skórką kryje się wiele cennych substancji) i to właśnie je proponuję wykorzystać w tym daniu.

Potrzebujemy:
  • pęczek zielonych szparagów,
  • czerwoną paprykę,
  • sól i pieprz,
  • masło.

Szparagi myjemy i odkrajamy dolne, łykowate części (wystarczy je umiejętnie złamać). Umieszczamy w miarę płasko na folii do pieczenia, a na nich kładziemy odrobinę masła (najlepiej nie całe w jednym miejscu). Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski, układamy obok szparagów. Posypujemy solą i pieprzem. Folię z zawartością szczelnie zawijamy, aby tworzyła kieszonkę. Pieczemy w piekarniku do miękkości.

Dlaczego warto? Szparagi zawierają m.in. potas, magnez (jego niedobór powoduje wypadanie włosów, ich kruchość i nadmierną suchość), fosfor czy wapń. Papryka to natomiast cenne źródło witamin (np. A, B6, i E) i minerałów (np. cynk, miedź, żelazo i wapń), które wpływają nie tylko na wzmocnienie, ale też porost włosów.

A jakie są Wasze ulubione dania z warzywami?

Zajrzyj też do:

  • Jedzenie dla włosów: przepisy na zdrowe i smaczne pasty
  • Domowy ocet jabłkowy do płukanek na włosy 
  • 4 domowe metody na utrwalenie loków i wygładzenie włosów!
  • Nawilżające mgiełki do włosów suchych i elektryzujących się
  • 21 komentarzy :

    1. Wszystko wygląda tak pysznie ,że aż miło patrzyć;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jako największa miłośniczka szpinaku to on najbardziej mnie oczywiście zachwycił. :P Zwłaszcza, że w wersji z makaronem!

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam faszerowaną paprykę, a chyba jeszcze bardziej cukinię:) Dodaję kaszę gryczaną albo jaglaną, czasem ryż brązowy. Do tego koniecznie pomidorki, feta, cebulka, czosnek, mmm :)

      Piękne zdjęcia i świetne przepisy, aż zrobiłaś mi smaka - dobrze doprawione warzywka to jest to :)

      OdpowiedzUsuń
    4. ale mi narobilas smaka na makaron ze szpinakiem!!! chyba dzis zrobie, z tym ze u mnie do tego zestawu obowiazkowo czosnek (siarka na wlosy :)
      ogolnie jadam sporo wegetarianskich dan i jesli mam wybor to wole je niz miesko

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Uwielbiam czosnek, dodaję go prawie do wszystkiego - do makaronu ze szpinakiem będzie jak znalazł :))

        Usuń
    5. Aż zrobiłam się głodna widząc tyle pyszności. I to w dodatku z produktów, które naprawdę lubię :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ale wspaniałości! I jak pięknie podane! Zgłodniałam :P

      OdpowiedzUsuń
    7. Wygląda pysznie, no może oprócz tych pomidorów, bo nie lubię. ;p Szkoda tylko, że nie chce mi się zrobić takich pyszności. :D
      Fajny blog, obserwuję i będzie mi miło jak wpadniesz do mnie. :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Podobno twarogu nie powinno się łączyć z pomidorem. ;)
      Ja za to makaron ze szpinakiem robię nie z fetą, ale własnie z twarogiem ;) wychodzi pysznie ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja znam wersję, że nie powinno się łączyć z ogórkami :) Ale może z twarogiem też ;)

        Usuń
    9. Smakowite rzeczy, mniam! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    10. Kuszą mnie pomidorki faszerowane :) Przepisy z dynią i szpinakiem już obeznane :D

      OdpowiedzUsuń
    11. Ja mogłabym szpinak jeść na tony, pod różnymi postaciami :)

      Buziaki :*

      OdpowiedzUsuń
    12. Ach, wszystko wygląda pysznie :) Makaron ze szpinakiem i fetą - zdecydowanie mój faworyt spośród tych przepisów :)

      OdpowiedzUsuń
    13. dynia za mną łazi ,tylko piekarnika brak zeby spróbować , wszystko wygląda apetycznie

      OdpowiedzUsuń
    14. Jak tu przepysznie. Jestem znowu głodna:) Pozdrawiamo

      OdpowiedzUsuń
    15. Ale to wszystko smakowicie wygląda :-D ;-)

      OdpowiedzUsuń
    16. Chyba w końcu powinnam zacząć robić zdjęcia tego co jem :D bo jak tak na to patrzę, to jedzenie na zdjęciu wygląda dużo lepiej niż na talerzu. :)

      OdpowiedzUsuń

    Popularne w tym miesiącu: