Nie ma zdrowszych dań od tych,
które bazują na warzywach. Jedzenie takich posiłków wiąże się z korzyściami dla
całego organizmu – w tym dla włosów, które (podobnie jak paznokcie) pobierają
odżywcze substancje na samym końcu, gdy nie brakuje ich w pozostałych częściach
ciała. To dlatego, gdy chcemy, by rosły długie i lśniące, zdrowe odżywianie
powinno wejść nam w nawyk, a nie tylko bywać okazjonalnym zrywem.
W dzisiejszym wpisie chciałabym
podzielić się z Wami wyjątkowo pysznymi i kolorowymi przepisami na dania z warzyw.
Tylko jedno z nich zawiera mięso, wszystkie zaś są naprawdę zdrowe i łatwe w
przygotowaniu. Mogą też stanowić bazę do kulinarnych eksperymentów – czasem wystarczy
zamienić kilka składników lub dodać jakiś ulubiony element, aby wyczarować
idealny dla siebie posiłek!
Fasolka
z cebulką i pomidorami
Bardzo lubię to danie, ponieważ
świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, jest dobrą przekąską do pracy (lub szkoły), a jego przygotowanie zajmuje
co najwyżej pół godziny, z czego większość czasu zajmuje gotowanie fasoli :)
Potrzebujemy:
- 1-2 szklanki dowolnego rodzaju fasoli,
- cebulę,
- pomidory (świeże lub z kartonika),
- natkę pietruszki,
- oliwę,
- sól, pieprz, ulubione zioła.
Fasolę (po namoczeniu) gotujemy
na półtwardo i odcedzamy. Cebulę kroimy w cienkie paski lub w kostkę i smażymy
na oliwie. Natkę szatkujemy. Pomidory – jeśli są świeże - zalewamy wrzątkiem i
obieramy ze skórki. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.
Dlaczego warto? Fasola to
źródło roślinnego białka – trzecim po soi i grochu. Stanowi też dobre źródło
ważnych m.in. dla włosów witamin z grupy B, żelaza, które wpływa na prawidłową budowę włosów,
bez niego stają się one łamliwe, kruche, skłonne do wypadania, a
także cynku, który wzmacnia
włosy i wpływa na ich kondycję.
Faszerowana
papryka
To danie, chociaż wygląda
niepozornie, zawiera w sobie zarówno białko, jak i węglowodany oraz odrobinę
cennych tłuszczy. Ja przygotowuję je w podłużnych papryczkach, chociaż można
zamiast nich użyć zwykłych lub wykorzystać do tego pomidory. Podobnie z ryżem –
nada się prawie każda jego odmiana, ale ja najbardziej lubię basmati i zawsze
to właśnie ten jego rodzaj wybieram do gotowania.
Potrzebujemy:
- szklankę ryżu basmati,
- pomidory (świeże lub z kartonika),
- mielonego indyka,
- 2-3 papryki,
- cebulę,
- kawałek pleśniowego sera,
- natkę pietruszki,
- oliwę,
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy,
- ser typu parmezan do posypania.
Na początku myjemy papryki i
przekrajamy je wzdłuż, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do około 180
stopni piekarnika na 20 minut, by zmiękły. Cebulę podsmażamy na oliwie,
dodajemy mięso. Ryż gotujemy al dente. W misce mieszamy cebulę z mięsem, ugotowanym
ryżem, pomidorami (jeśli są świeże, obieramy je ze skórki), natką, przyprawami
i serem pleśniowym. Wyjmujemy papryki z piekarnika, wypełniamy je przygotowanym
farszem i pieczemy około 10 minut w tej samej co poprzednio temperaturze. Na
końcu posypujemy danie startym parmezanem lub innym podobnym serem.
Dlaczego warto? W tym daniu
łatwo jest przemycić pełnowartościowe białko w postaci mięsa indyczego – jeśli
nie lubimy jego smaku, można go łatwo "zakamuflować" pozostałymi
dodatkami (a wiadomo, włosy bez białka ani rusz). Papryka to źródło witamin
(np. A, B6, i E) i minerałów (np. cynk, miedź, żelazo i wapń), a
także błonnika.
Makaron
ze szpinakiem i fetą
Dania z makaronem mogłabym jeść
kilka razy w tygodniu – najbardziej podoba mi się w nich to, że możemy
przygotować je na wiele różnych sposobów, z rozmaitymi składnikami, a często
nawet z resztek zalegających w lodówce. Makaron ze szpinakiem i fetą to jedno z
moich ulubionych dań na szybko, gdy chcę zjeść coś zdrowego i smacznego, ale
nie mam czasu na długie gotowanie.
Potrzebujemy:
- porcję makaronu,
- szpinak (ja do tego dania używam mrożonego),
- opakowanie sera feta,
- oliwę,
- pieprz.
Makaron gotujemy według
instrukcji na opakowaniu na al dente. Odcedzamy. Szpinak podsmażamy lekko na
oliwie, aby się rozdrobnił. Fetę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do
szpinaku. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z makaronem.
Dlaczego warto? Chociażby ze
względu na szpinak – zawiera on witaminę C, która wzmacnia włosy i stymuluje
przepływ krwi (zwiększa dopływ składników odżywczych do cebulek włosów),
witaminę E, która wpływa m.in. na połysk włosów i hamuje ich wypadanie,
witaminę H, która zapobiega siwieniu i łysieniu, a także żelazo, bez którego
włosy stają się łamliwe, kruche i skłonne do wypadania.
Pieczona
dynia
Od czasu do czasu „odkrywam”
jakieś danie lub produkt, które wyjątkowo mi smakuje, i jem je do znudzenia.
Ostatnio na tej zasadzie sięgam po pieczoną dynię, która stanowi dla mnie
większość jesiennych kolacji – nie tylko pysznych i na ciepło, ale też zdrowych
i banalnie prostych w przygotowaniu. Cała trudność polega na obraniu i
pokrojeniu dyni (wymaga to sporej dawki siły!) – ja zwykle korzystam z całych,
ale można kupić też oczywiście już pokrojone, na tackach.
Potrzebujemy:
- kawałek dyni,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwę – może być smakowa,
- ulubione zioła (ja korzystam najczęściej z: majeranku, oregano, lubczyku i/lub tymianku),
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub koperek.
Dynię myjemy, obieramy i kroimy
w cząstki o średnicy kilku centymetrów. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,
polewamy oliwą (odrobinę, wystarczy pół łyżeczki), posypujemy solą, pieprzem i
ulubionymi ziołami. Czosnek obieramy, myjemy i wyciskamy do naczynia z dynią.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w
temperaturze 180⁰C aż
dynia lekko zmięknie (ja lubię, jak jest lekko twardawa, a nie rozpadająca
się). Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką lub koperkiem.
Dlaczego warto? Dynia zawiera
wiele witamin (m.in. A, B, C, E i PP) oraz minerałów (m.in. potas, wapń i
fosfor) – każde z nich jest nieocenione dla zdrowia włosów.
Pomidory
faszerowane twarogiem
To danie na zimno, dobrze
sprawdza się więc jako przekąska do pracy – u mnie stanowi często pyszne drugie
śniadanie. Zamiast pomidorów możemy też wykorzystać na przykład paprykę.
Potrzebujemy:
- kilka pomidorów,
- biały ser,
- mleko,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki.
Pomidory myjemy, odkrajamy
skórkę u góry i wydrążamy (środek pomidorów możemy użyć np. do jakiegoś sosu).
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy odrobinę mleka, aby nie był suchy.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do sera. Dodajemy umyty i
pokrojony drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany
farsz umieszczamy w środku każdego pomidora (należy go dosyć mocno ubić łyżką,
żeby dobrze wypełnił wnętrze każdego z nich). Na górze możemy każdy pomidor
udekorować natką pietruszki.
Dlaczego warto? Biały ser jest
świetnym źródłem białka, a pomidory – witaminy A, która wzmacnia włosy (bez niej stają się suche
i łamliwe), a także H, która zapobiega siwieniu i łysieniu. Szczypiorek
przeciwdziała wypadaniu włosów dzięki zawartości krzemu. W mleku zaś „pływają”
m.in. witaminy: (wspomniana już wcześniej) A
i z grupy B (wpływają na porost), a także siarka, która wzmacnia włosy.
Szparagi
z papryką
Szparagi, podobnie jak bób, są
dla mnie pyszną i zdrową sezonową przekąską, którą można przygotować w naprawdę
krótkim czasie. Zdecydowanie bardziej wolę te zielone (są delikatniejsze w
smaku i zdrowsze, ponieważ nie trzeba ich obierać, a pod skórką kryje się wiele cennych substancji) i to właśnie je proponuję
wykorzystać w tym daniu.
Potrzebujemy:
- pęczek zielonych szparagów,
- czerwoną paprykę,
- sól i pieprz,
- masło.
Szparagi myjemy i odkrajamy
dolne, łykowate części (wystarczy je umiejętnie złamać). Umieszczamy w miarę
płasko na folii do pieczenia, a na nich kładziemy odrobinę masła (najlepiej nie
całe w jednym miejscu). Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski, układamy obok
szparagów. Posypujemy solą i pieprzem. Folię z zawartością szczelnie zawijamy,
aby tworzyła kieszonkę. Pieczemy w piekarniku do miękkości.
Dlaczego warto? Szparagi
zawierają m.in. potas, magnez (jego
niedobór powoduje wypadanie włosów, ich kruchość i nadmierną suchość), fosfor
czy wapń. Papryka to natomiast cenne źródło witamin (np. A, B6, i E)
i minerałów (np. cynk, miedź, żelazo i wapń), które wpływają nie tylko na
wzmocnienie, ale też porost włosów.
A jakie są Wasze ulubione dania z warzywami?
Zajrzyj też do:
Zajrzyj też do:
Wszystko wygląda tak pysznie ,że aż miło patrzyć;)
OdpowiedzUsuńJako największa miłośniczka szpinaku to on najbardziej mnie oczywiście zachwycił. :P Zwłaszcza, że w wersji z makaronem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę, a chyba jeszcze bardziej cukinię:) Dodaję kaszę gryczaną albo jaglaną, czasem ryż brązowy. Do tego koniecznie pomidorki, feta, cebulka, czosnek, mmm :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i świetne przepisy, aż zrobiłaś mi smaka - dobrze doprawione warzywka to jest to :)
Ja robię też czasem z bakłażanem :)
Usuńale mi narobilas smaka na makaron ze szpinakiem!!! chyba dzis zrobie, z tym ze u mnie do tego zestawu obowiazkowo czosnek (siarka na wlosy :)
OdpowiedzUsuńogolnie jadam sporo wegetarianskich dan i jesli mam wybor to wole je niz miesko
Uwielbiam czosnek, dodaję go prawie do wszystkiego - do makaronu ze szpinakiem będzie jak znalazł :))
UsuńAż zrobiłam się głodna widząc tyle pyszności. I to w dodatku z produktów, które naprawdę lubię :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałości! I jak pięknie podane! Zgłodniałam :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, no może oprócz tych pomidorów, bo nie lubię. ;p Szkoda tylko, że nie chce mi się zrobić takich pyszności. :D
OdpowiedzUsuńFajny blog, obserwuję i będzie mi miło jak wpadniesz do mnie. :)
Podobno twarogu nie powinno się łączyć z pomidorem. ;)
OdpowiedzUsuńJa za to makaron ze szpinakiem robię nie z fetą, ale własnie z twarogiem ;) wychodzi pysznie ;)
Ja znam wersję, że nie powinno się łączyć z ogórkami :) Ale może z twarogiem też ;)
UsuńSmakowite rzeczy, mniam! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńAle pyszności :))
OdpowiedzUsuńKuszą mnie pomidorki faszerowane :) Przepisy z dynią i szpinakiem już obeznane :D
OdpowiedzUsuńJa mogłabym szpinak jeść na tony, pod różnymi postaciami :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Ach, wszystko wygląda pysznie :) Makaron ze szpinakiem i fetą - zdecydowanie mój faworyt spośród tych przepisów :)
OdpowiedzUsuńdynia za mną łazi ,tylko piekarnika brak zeby spróbować , wszystko wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńJak tu przepysznie. Jestem znowu głodna:) Pozdrawiamo
OdpowiedzUsuńAle to wszystko smakowicie wygląda :-D ;-)
OdpowiedzUsuńChyba w końcu powinnam zacząć robić zdjęcia tego co jem :D bo jak tak na to patrzę, to jedzenie na zdjęciu wygląda dużo lepiej niż na talerzu. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy - wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńDieta może mieć wpływ na nasze samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zdrowa dieta może poprawić nastrój, zwiększyć poziom energii i zmniejszyć uczucie zmęczenia.
OdpowiedzUsuń