Wypadanie
włosów, ich suchość, łamliwość, wolny przyrost czy przedwczesne siwienie często
spowodowane są niewłaściwą, czyli za mało urozmaiconą dietą, w której brakuje
odpowiednich witamin i minerałów. Oczywiście na stan naszego organizmu wpływa
wiele czynników, ale nie na darmo mówi się, że „jesteś tym, co jesz” – jedzenie
ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i wyglądu.
Najczęściej
intuicyjnie wiemy, które produkty czy potrawy są zdrowe, a które mogą źle na
nas wpłynąć. Dobrze jest jednak także bardziej zagłębić się w ten temat i
nauczyć się, na które z nich powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, gdy chcemy
poprawić – na przykład – kondycję włosów. Dzięki poniższym tabelom będzie to,
mam nadzieję, znacznie łatwiejsze – możecie dzięki nim sprawdzić, które witaminy i
minerały są dla włosów najważniejsze, dlaczego i gdzie je znaleźć. Oto moje, przygotowane dla Was i dla mnie samej, ściągawki :)
Witaminy – jak wpływają na
włosy i gdzie ich szukać?
W
poniższej tabelce zgromadziłam najważniejsze informacje na temat witamin
niezbędnych dla zdrowia i pięknego wyglądu włosów.
WITAMINA
|
WPŁYW NA WŁOSY
|
GDZIE JĄ ZNAJDZIEMY?
|
A
|
Wzmacnia
włosy, bez niej stają się suche i łamliwe
|
wątróbka, ryby,
np. węgorz i tuńczyk, tran, jaja, mleko, sery, masło,
pomidory, papryka, marchew, warzywa zielonolistne
|
B1
|
Wpływa
na porost
|
drożdże, zarodki pszenne, soczewica
czerwona, nasiona słonecznika, płatki owsiane, wieprzowina – schab,
kasze: gryczana i jaglana, strączkowe (groch, fasola biała, soja), otręby
pszenne
|
B2
|
Wpływa
na porost
|
wątróbka z kurczaka, serca wieprzowe
wątroba wieprzowa i wołowa, zarodki pszenne, drożdże piekarskie, jaja,
brokuły, mleko, jogurt
|
B5
|
Wpływa
na porost
|
płatki owsiane, mięso, drożdże, brokuły, mleko
i przetwory mleczne, produkty zbożowe, owoce
|
B6
|
Wpływa
na porost
|
zarodki pszenne, otręby pszenne, makrela,
łosoś, mięso z piersi indyka, soja, wątroba
wieprzowa i wołowa, fasola biała, kasza gryczana
|
B12
|
Wpływa
na porost
|
drożdże, mięso, brokuł, mleko i
przetwory mleczne, produkty zbożowe, płatki owsiane, owoce
|
C
|
Wzmacnia
włosy, stymuluje przepływ krwi (zwiększa dopływ składników odżywczych do
cebulek włosów)
|
kiszona kapusta, natka pietruszki, czerwona
papryka, brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy,
porzeczki
|
E
|
Wpływa
na połysk włosów, nazywana jest witaminą młodości, bez niej włosy mogą
wypadać
|
olej słonecznikowy i z zarodków
pszennych, sałata, kapusta, szpinak, orzechy, oliwa z oliwek, oleje, np. rzepakowy, sojowy, kukurydziany, zarodki
pszenne, nasiona słonecznika, migdały
|
H
|
Zapobiega
siwieniu i łysieniu
|
wątróbka, orzechy włoskie i ziemne,
groszek, migdały, mleko, szpinak, pomidory, marchew, kalafior.
|
Minerały – gdzie je
znajdziemy i które są najważniejsze dla włosów?
Poza
witaminami także minerały mają niebagatelny wpływ na kondycję i zdrowie włosów.
Poniżej zbiór tych najistotniejszych.
MINERAŁ
|
WPŁYW NA WŁOSY
|
GDZIE GO ZNAJDZIEMY?
|
cynk
|
Wzmacnia
włosy, wpływa na ich kondycję
|
ostrygi, małże, chude mięso, ryby, wątroba
wieprzowa, zarodki pszenne, bób, groch, pieczeń wołowa, wątróbka kurza,
migdały, chleb żytni, fasola
|
siarka
|
Wzmacnia
włosy
|
jaja kurze, sery, ryby, mleko, mięso
|
magnez
|
Jego
niedobór powoduje wypadanie włosów, ich kruchość i nadmierną suchość
|
kasza
gryczana, ciecierzyca
|
miedź
|
W
nadmiarze może być toksyczna, ale jej niedobór przyspiesza procesy starzenia
i siwienia włosów
|
orzechy,
pestki dyni, nasiona słonecznika, zielone warzywa
|
żelazo
|
Wpływa
na prawidłową budowę włosów, bez niego stają się one łamliwe, kruche, skłonne
do wypadania
|
wątróbka,
mięso indyka i kurczaka, zielone warzywa (sałata, szpinak, brokuły), buraki, fasola,
nasiona dyni i słonecznika, suszone morele i śliwki, orzechy
|
krzem
|
Przeciwdziała
wypadaniu włosów
|
skrzyp,
pokrzywa, ziarna zbóż, czosnek, skórka owoców, szczypiorek.
|
Inne wpisy z serii "Jedzenie dla włosów":