Strony

niedziela, 29 listopada 2015

Których witamin i minerałów potrzebują włosy? | Jak po wyglądzie włosów poznać ich niedobory? (tabele)


Wypadanie włosów, ich suchość, łamliwość, wolny przyrost czy przedwczesne siwienie często spowodowane są niewłaściwą, czyli za mało urozmaiconą dietą, w której brakuje odpowiednich witamin i minerałów. Oczywiście na stan naszego organizmu wpływa wiele czynników, ale nie na darmo mówi się, że „jesteś tym, co jesz” – jedzenie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i wyglądu.

Najczęściej intuicyjnie wiemy, które produkty czy potrawy są zdrowe, a które mogą źle na nas wpłynąć. Dobrze jest jednak także bardziej zagłębić się w ten temat i nauczyć się, na które z nich powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, gdy chcemy poprawić – na przykład – kondycję włosów. Dzięki poniższym tabelom będzie to, mam nadzieję, znacznie łatwiejsze – możecie dzięki nim sprawdzić, które witaminy i minerały są dla włosów najważniejsze, dlaczego i gdzie je znaleźć. Oto moje, przygotowane dla Was i dla mnie samej, ściągawki :)

Witaminy – jak wpływają na włosy i gdzie ich szukać?


W poniższej tabelce zgromadziłam najważniejsze informacje na temat witamin niezbędnych dla zdrowia i pięknego wyglądu włosów.

WITAMINA
WPŁYW NA WŁOSY
GDZIE JĄ ZNAJDZIEMY?
A
Wzmacnia włosy, bez niej stają się suche i łamliwe
wątróbka, ryby, np. węgorz i tuńczyk, tran, jaja, mleko, sery, masło, pomidory, papryka, marchew, warzywa zielonolistne
B1
Wpływa na porost
drożdże, zarodki pszenne, soczewica czerwona, nasiona słonecznika, płatki owsiane, wieprzowina – schab, kasze: gryczana i jaglana, strączkowe (groch, fasola biała, soja), otręby pszenne
B2
Wpływa na porost
wątróbka z kurczaka, serca wieprzowe wątroba wieprzowa i wołowa, zarodki pszenne, drożdże piekarskie, jaja, brokuły, mleko, jogurt
B5
Wpływa na porost
płatki owsiane, mięso, drożdże, brokuły, mleko i przetwory mleczne, produkty zbożowe, owoce
B6
Wpływa na porost
zarodki pszenne, otręby pszenne, makrela, łosoś, mięso z piersi indyka, soja,  wątroba wieprzowa i wołowa, fasola biała, kasza gryczana
B12
Wpływa na porost
drożdże, mięso, brokuł,  mleko i przetwory mleczne, produkty zbożowe, płatki owsiane, owoce
C
Wzmacnia włosy, stymuluje przepływ krwi (zwiększa dopływ składników odżywczych do cebulek włosów)
kiszona kapusta, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, porzeczki
E
Wpływa na połysk włosów, nazywana jest witaminą młodości, bez niej włosy mogą wypadać
olej słonecznikowy i z zarodków pszennych, sałata, kapusta, szpinak, orzechy, oliwa z oliwek, oleje, np.  rzepakowy, sojowy, kukurydziany, zarodki pszenne, nasiona słonecznika,  migdały
H
Zapobiega siwieniu i łysieniu
wątróbka, orzechy włoskie i ziemne, groszek, migdały, mleko, szpinak, pomidory, marchew, kalafior.

Minerały – gdzie je znajdziemy i które są najważniejsze dla włosów?


Poza witaminami także minerały mają niebagatelny wpływ na kondycję i zdrowie włosów. Poniżej zbiór tych najistotniejszych.

MINERAŁ
WPŁYW NA WŁOSY
GDZIE GO ZNAJDZIEMY?
cynk
Wzmacnia włosy, wpływa na ich kondycję
ostrygi, małże, chude mięso, ryby, wątroba wieprzowa, zarodki pszenne, bób, groch, pieczeń wołowa, wątróbka kurza, migdały, chleb żytni, fasola
siarka
Wzmacnia włosy
jaja kurze, sery, ryby, mleko, mięso
magnez
Jego niedobór powoduje wypadanie włosów, ich kruchość i nadmierną suchość
kasza gryczana, ciecierzyca
miedź
W nadmiarze może być toksyczna, ale jej niedobór przyspiesza procesy starzenia i siwienia włosów
orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, zielone warzywa
żelazo
Wpływa na prawidłową budowę włosów, bez niego stają się one łamliwe, kruche, skłonne do wypadania
wątróbka, mięso indyka i kurczaka, zielone warzywa (sałata, szpinak, brokuły), buraki, fasola, nasiona dyni i słonecznika, suszone morele i śliwki, orzechy
krzem
Przeciwdziała wypadaniu włosów
skrzyp, pokrzywa, ziarna zbóż, czosnek, skórka owoców, szczypiorek.


Inne wpisy z serii "Jedzenie dla włosów":

21 komentarzy:

  1. Genialny wpis. Ja bardzo często staram się uzupełniać niedobory właśnie jedzeniem, a nie sięgać od razu po suplementy. Niestety wiele osób nie rozumie mojego postępowania...nie wiem dlaczego, może łatwiej jest połknąć tabletkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwiej, ale efekt o wiele słabszy albo zerowy... Niestety w Polsce suplementy są łykane na potęgę.

      Usuń
    2. U starszego pokolenia wynika to na pewno trochę z nieświadomości. Ostatnio miałam przykład świetny. Byłam u chłopaka na kilka dni i pojechaliśmy z nim i jego ojcem na zakupy. Mój coś tam mruczał, że źle się ostatnio odżywia i gorzej się przez to czuje, w związku z czym "musi kupić jakieś witaminy". W pewnym momencie rozdzielaliśmy się i jego ojciec idąc do apteki zapytał co mu kupić, a mój na to, że tutaj nic. I wtedy tekst mistrz: "To skąd chcesz wziąć witaminy, jak nie z apteki?" A pragnę zauważyć, że starsze pokolenie buduje nawyki u młodszych...

      Usuń
  2. Bardzo ważna sprawa dla włosów to wszystkie witaminy - odkąd zwracam na to uwagę, włosom zdecydowanie wyszło na plus.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wpis. Sądząc po tym jak się odżywiam to powinnam mieć długie piękne włosy bez grama siwizny i prześwitów :) W moim menu nie ma tylko owoców morza, ciecierzycy i soi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jedzenie to tylko część sukcesu, wpływ mają tu też np. hormony.

      Usuń
    2. Byc moze, tak jak w moim przypadku masz problem ze zlym trawieniem i wchlanianiem przez zoladek. Sprawdz na youtube wyklady Jerzego Zięby, jak zakwasic zoladek (nie organizm, to duza roznica!).

      Usuń
  4. super że zrobiłaś takie podsumowanie ja zawsze szukam w necie a potem zapominam gdzie co i jak ,a tak zapiszę sobie i będę zaglądac jak zapomnę ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz już wiem co mam jeść. :D Przydany i bardzo fajnie rozpisany post. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny wpis, bardzo przejrzysty :)

    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  7. super tabelka, nie tylko można stosować produkty od wewnątrz, ale także na zewnatrz włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak najlepiej uzupełnić witaminki, ale jednak prościej łyknąć tabletkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam wielki problem z rozdwajającymi się końcówkami ;/

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie akurat suplementacja skrzypu i krzemu w tabletkach właśnie dała bardzo duże efekty - większe, niż uzupełnianie tych składników dietą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra robota! Czegoś takiego szukałam:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witamina B12 jest tylko w produktach odzwierzęcych (mięso, mleko, jajka), nie ma jej w żadnych produktach roślinnych czy drożdżach, coś o tym wiem bo jestem weganką. Reszty witamin i minerałów nie analizowałam. Robiąc tego typu artykuły warto sięgnąć do sprawdzonych źródeł a nie kopiować z pierwszej lepszej strony z neta..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso zawiera jej zdecydowanie najwięcej, inne produkty znacznie mniej. Niemniej jednak zawierają. A artykuł, zapewniam Cię, nie tworzyłam na podstawie żadnego materiału internetowego ;)

      Usuń
  13. Dziękuję za spis, teraz wiem, czego potrzeba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo przydatny post! Właśnie wylądował w moich zakładkach :-D Moje bomby witaminowe i minerałowe dostarczane regularnie to: awokado, jagody goji, orzechy i pestki jakie mam pod ręką, yerba mate (szczególnie wersja z dodatkiem witamin). Minerały świetnie uzupełnia też zielona glinka CHUMA (do picia).

    OdpowiedzUsuń
  15. Podejrzewałbym że będzie więcej warzyw na liście.

    OdpowiedzUsuń