Bardzo
lubię gotować, ale nie zawsze mam na to czas – w swojej kuchni zwykle szukam
więc szybkich, ale zdrowych rozwiązań. Cykl „Jedzenie dla włosów” na blogu stworzyłam
po to, by połączyć dwie pasje: gotowanie i pielęgnację włosów, bo – wbrew
pozorom – to drugie jest mocno związane z pierwszym. Niestety, włosy i paznokcie – jako te elementy ciała,
które nie mają kluczowego znaczenia dla naszego zdrowia – otrzymują substancje
odżywcze na samym końcu, gdy nie brakuje ich w innych częściach organizmu. Jeśli
odżywiamy się zdrowo, włosy mają szansę rosnąć mocne i gęste. Brak witamin i
minerałów w diecie skutkuje ich osłabieniem i wypadaniem.
Nie
chcę Wam mydlić oczu, że codziennie odżywiam się zdrowo i nie sięgam po
bezwartościowe przekąski – zdarza się, że tak robię, ale mimo wszystko staram
się jak najczęściej przyrządzać wszystko sama na bazie zdrowych produktów.
Na początek chciałabym Wam pokazać 6 moich
ulubionych, niezwykle prostych w przygotowaniu (często dwuskładnikowych!), a
jednocześnie zdrowych past do smarowania kanapek. Są idealne do śniadania i kolacji, mogą przeleżeć kilka
dni w lodówce, a ich przyrządzenie nie wymaga praktycznie żadnych większych
umiejętności kulinarnych. I, co ważne, łatwo je transportować – mogą stanowić
świetną przekąskę w pracy lub szkole.
Pasty
świetnie smakują też z domowymi plackami tortilla, na które przepis podaję na
dole wpisu.
Na
końcu każdego przepisu napisałam też, dlaczego warto przygotowywać i jeść daną
pastę z punktu widzenia zdrowia włosów.
Pasta z makreli
Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości wędzona makrela (lub inna ryba),
- łyżka koncentratu pomidorowego lub serek granulowany,
- sól i pieprz.
Makrelę
dzielimy palcami na małe cząstki, wyjmujemy ości i przekładamy do miseczki.
Dodajemy koncentrat lub serek, przyprawy i mieszamy. Czy może być coś prostszego?
Dlaczego
warto? Ryby są świetnym źródłem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. poprawiają kondycję
włosów.
Pasta z fasoli
Potrzebujemy:
- szklankę fasoli,
- pomidory bez skóry (mogą być z kartoniku),
- przyprawy i zioła do smaku.
Fasolę
myjemy i namaczamy dzień wcześniej, a następnie gotujemy do miękkości.
Miksujemy blenderem z pomidorami, dodajemy zioła i przyprawy. Pasta świetnie
smakuje na przykład z bazylią lub tymiankiem.
Dlaczego
warto? Fasola, jako roślina strączkowa,
dostarcza włosom białka, a więc przyczynia się do ich wzmacniania. Jest też
bogata w fosfor, wapń i potas oraz witaminę B, której nawet niewielkie braki w
pierwszej kolejności „odbijają się” właśnie na włosach i paznokciach.
Pasta z ciecierzycy
Potrzebujemy:
- szklankę (czerwonej) ciecierzycy,
- łyżeczkę oliwy,
- pół cebuli,
- pomidory bez skóry (mogą być z kartoniku),
- przyprawy i zioła do smaku.
Ciecierzycę myjemy i namaczamy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, myjemy i szatkujemy. Wszystkie składniki blendujemy.
Dlaczego
warto? Chociażby dla białka – 100 gramów
ciecierzycy dostarcza go około 90 gramów, w dodatku jest to białko bogate w
takie aminokwasy, których brakuje na przykład w produktach zbożowych. Ciecierzyca
zawiera też sporo potasu i żelaza.
Pasta z łososia i awokado
Potrzebujemy:
- dzwonek lub filet z łososia,
- dojrzałe awokado,
- przyprawy i zioła do smaku.
Łososia
pieczemy. Awokado myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne cząstki.
Wystudzonego łososia dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i łączymy z
awokado – widelcem lub blenderem. Dodajemy ulubione przyprawy i zioła.
Dlaczego
warto? Mięso łososia to źródło cynku,
selenu, jodu, potasu, witaminy A, D, E i z grupy B, a także kwasów omega-3 i
omega-6. Prawdziwe bogactwo dla włosów!
Pasta jajeczna
Potrzebujemy:
- 2 jajka,
- odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Dodajemy majonez lub jogurt oraz drobno posiekany szczypiorek. Pasta świetnie smakuje z oliwkami i kiełkami.
Dlaczego warto? Jajka
są jedynym produktem spożywczym, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne,
czyli takie, których ludzi organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które
jednocześnie są dla niego niezbędne. Jajka to więc przede wszystkim źródło
protein, a także lecytyny i tak ważnych dla włosów witamin z grupy B oraz
witamin A, D i E.
Humus
Potrzebujemy:
- natka pietruszki,
- czosnek,
- kumin (kmin rzymski),
- odrobina soli,
- łyżka oleju,
- sezam,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
- oliwa,
- papryczka chili,
- ciecierzyca.
Ciecierzycę myjemy i namaczamy dzień wcześniej, a następnie
gotujemy do miękkości. Sezam podsmażamy na suchej patelni – gdy się zarumieni,
dolewamy odrobinę oleju i mieszamy (w ten sposób powstaje nam pasta Tahini). Wszystkie składniki blendujemy na gładką
masę (proporcje zawsze dobieram „na oko” – proponuję zwyczajnie dobrać je
według gustu). Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody.
Dlaczego warto? Ciecierzyca to świetne źródło białka, papryczka chili wspomaga krążenie (które włosom także jest potrzebne, bo dzięki niemu są zaopatrywane w składniki odżywcze), sezam zawiera wiele witamin i minerałów, np. A, z grupy B, E, cynk, fosfor, magnez, żelazo, wapń i potas, a natka pietruszki działa na organizm odtruwająco, regeneruje włosowate naczynia krwionośne, a jej łyżeczka dziennie zaspokaja niemal wszystkie witaminowe potrzeby organizmu.
Placki tortilla – do
past zamiast chleba
Tradycyjne placki tortilla są pyszne i łatwe do zrobienia. W
odróżnieniu od kupnych kosztują grosze (dosłownie!), a na ich przygotowanie
potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.
Poniższy przepis jest podstawowym, bazowym przepisem, który
można urozmaicać (na przykład mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą lub razową,
które zawierają więcej błonnika).
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 160 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki soli.
Wszystkie składniki zagniatamy w misce – z tych proporcji
powinno nam po chwili uformować się sprężyste ciasto. Dla lepszego efektu
odstawiamy je na kilkanaście minut przykryte ściereczką. Po tym czasie
rozdzielamy ciasto na 8 części, każdą z nich zagniatamy w kulkę, rozwałkowujemy
i smażymy na suchej patelni do lekkiego zarumieniania. Placki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i zimno.
Robicie czasem pasty?
Chętnie poznam Wasze przepisy!
Polecam też:
Pasta jajeczna i humus <3
OdpowiedzUsuńPasta jajeczna i humus <3
OdpowiedzUsuńZgłodniałam natychmiastowo. Wszystko wygląda smakowicie. Ja jednak jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o gotowanie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wpis. Chętnie wypróbuję Twoje pasty, zwłaszcza tę z fasolki!
OdpowiedzUsuńSuper pomysły a do tego bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym składnikiem past jest twarożek. W wersji z makrelą albo w stylu tartare borowikowego z suszonymi zmielonymi grzybami. Nie wiem czy są tak super wartościowe, ale smaczne z całą pewnością.
OdpowiedzUsuń*kuchniauczarownicy.blogspot.com/2013/03/pasta-z-wedzonej-makreli-i-twarogu.html
*kuchniauczarownicy.blogspot.com/2013/01/serek-w-stylu-tartare-borowikowy-pasta.html
Żadnej pasty z Twoich przepisów jeszcze nie próbowałam, ale z pewnością przygotuję :) Narobiłaś mi apetytu!
Z makreli i twarogu opisałam we wpisie, tego drugiego natomiast nie znałam :)
UsuńJakie smakołyki.. uwielbiam pasty, muszę przetestować twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję przepis na tortille:)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły :)
UsuńJak na pierwszy raz to super :) Faktycznie są smaczne, chciałam spróbować jakie będą zimne, ale nie zdążyłam, bo mi je zjedli ;p ;)
UsuńUwielbiam pasty:) robię podobne, choć z modyfikacjami:)
OdpowiedzUsuńPrezepis na tortille koniecznie wyprobuje :) Rowniez uwielbiam pichcic i polecam paste z tunczyka z majonezem, sola i pieprzem ;)
OdpowiedzUsuńOoo nie próbowałam, zrobię! Tuńczyk z puszki? W oleju czy zwykły?
UsuńPodziwiam, świetny post ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy, muszę spróbować zwłaszcza tego na placki tortilli. Ciągle kupuję te gotowe a one kosztują. Nie wiedziałam, że są robione z takiej mąki
OdpowiedzUsuńTe gotowe są dużo mniej smaczne, drogie i mają niezdrowe składy, więc tym bardziej polecam takie domowe :)
UsuńCiekawe i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujący post :) uwielbiam pastę z ciecierzycy :D muszę koniecznie wypróbować inne. Fajnie że podałaś przepis na plecek tortille bo zazwyczaj kupuje gotowe :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne są te propozycje';))
OdpowiedzUsuńDomowa tortilla! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i przydatny wpis. Z niektórych przepisów skorzystam, a przygotowane dania zabiorę ze sobą na piknik. :)
OdpowiedzUsuńNiedawno zauważyłam, że jestem bardzo osłabiona, złe samopoczucie zaczęło nawet odbijać się na moim wyglądzie.... Kiedy dostrzegłam, że włosy zaczynają wypadać mi garściami postanowiłam zadbać o swoje zdrowie. W pierwszej kolejności zaczęłam poszukiwać firmy dietetycznej, u której mogłabym wykupić zdrową dietę pudełkową. Polecony mi przez lekarza dieta z dostawą do domu, którą zdecydowałam się wykupić, sprawiła, że ponownie wróciłam do sił.
OdpowiedzUsuńCiekaw propozycje na zdrowe i pyszne przekąski, nawet dla naszych dzieci ;)
OdpowiedzUsuń